Hızla gelişip büyüyen yazılım sektöründe kazanç elde etmek isteyen girişimciler yazılım şirketi kurmayı tercih ediyor. Oyun ve yazılım sektörü tüm dünyada en hızlı büyüyen sektörler arasında ilk sıradadır. Ülkemizde de Türk oyun sektörü son derece gelişmiş ve dünyanın birçok ülkesinde Türk oyun markaları yüksek meblağlarla satın alınmıştır. Oyun sektörü potansiyelinin farkına varanlar daha büyük yatırımlar yapmış ve oyun şirketleri kurarak yoluna devam etmeyi seçmiştir.

Dijital çağı günümüzde insanların hayatını kolaylaştıran yazılımların üretilmesi giderek çok daha önemli hale gelmektedir. Ülkemizde yazılım sektöründe son yıllarda %20den fazla bir büyüme gözlemlenmiştir. Devlet desteği ve pazar payının büyümesi sonrası dünyaya açılmak için fırsat doğmuş, yazılım sektöründe yer almak isteyenler yazılım şirketine yatırım yapmaya başlamıştır.

Oyun ve yazılım şirketi kurmayı düşünenlerin izlemesi gereken yollar ve dikkat etmesi gereken konuları sizler için derledik.

Yazılım Şirketi Nasıl Kurulur?

Yazılım şirketi kurmadan önce girişimcinin hangi şirket türüne yatırım yapacağına karar vermesi gerekir. İlk adım şirket türü olup hukuki açıdan şirket türü seçiminde herhangi bir engel yoktur. Yazılım şirketi anonim veya limited şirket olabilir. Şirket türüne göre kurulum süreci değişkenlik göstermektedir.

Şirket kurulumunu kişi kendisi takip edebildiği gibi vekâlet vererek bir başkasına da bu görevi aktarabilir. Gerekli evraklar tamamlandığında işlemin yapılması için müracaatta bulunulur. Noter onaylı kimlik sureti, ikametgâh belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi, tapu fotokopisi veya kira kontratı gibi evraklar yazılım şirketi kurmak için istenen belgeler arasındadır. İşlemler ticaret odası, vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumu kayıtları olup otomatik yapılır.

Limited Yazılım Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler;

  • Başvuru dilekçesi

· Kuruluş bildirim formu

· Noter tasdikli sözleşme

· Oda kayıt beyannamesi

· İkametgâh belgesi

· Kira kontratı veya tapu fotokopisi

  • Sermayenin yatırıldığını gösteren dekont

Anonim Yazılım Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler;

  • Başvuru dilekçesi

· Paydaşlar için imza beyannamesi

· Ana sözleşme onayı

· Oda kayıt beyannamesi

· Paydaşların kimlik örnekleri

  • Sermayenin yatırıldığına dair dekont

Oyun sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmeler sonrası sektör devlet tarafından desteklenmeye başlamıştır. İstenen kriterleri taşıyanlar artık boş durumda olan arazilerin kiralarını karşılayarak şehir arazilerindeki teknokentlere girebiliyor. Ciddi denetimlerden geçen ve en az 15 teknik personel çalıştıran yazılım şirketleri ARGE desteklerinden faydalanabiliyor. Böylece ARGE harcamaları ve kurumsal vergi matrahlarında yapılan indirimlerden faydalanarak avantaj sağlıyor. Bunun yanında %80-96 oranında personel gelir vergisi indirimi ve %50 oranında damga vergisi indiriminden de faydalanarak kayda değer bir avantaja sahip oluyor.

KOSGEB girişimcilere hibe ve kredi desteği sağlamaktadır. Sağlanan destek türü ve ödeme miktarı dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Yazılım sektörü KOSGEB’in desteklediği sektörlerden olup bu desteklerden faydalanmak isteyenler öncelikle KOSGEB eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlamakta, projeleri kabul edildiği takdirde KOSGEB hibe ve destek kredilerinden faydalanmaktadır. İstenen şartlar yerine getirildiğinde açılış masrafları ödenir ve KOSGEB hibe ve destek kredilerinden faydalanılır. Böylece girişimciler yazılım şirketi kuruluşu sürecinde maddi olarak çok daha rahat bir dönem geçirir.

Yazılım Şirketi Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Yazılım şirketi onay süreci tamamlandığında şirket resmi olarak açılışı tamamlanır. Şirket kurulduktan sonra kurucu veya kurucuların yapması gereken belli-başlı görevleri vardır. Bunlar;

1-Yoklama İşlemi: Yazılım şirketi kuruluşu tamamlandığında ilk yapılması gereken yoklama işlemidir. Vergi dairesinden yoklama için yetkili personel gelir. Şirket faaliyete geçtiğinde gelir-gider kalemleri ön muhasebe programına veya kullanılan sisteme girilmelidir. Şirket sahipleri vergi işlemleri için internet vergi kullanıcısı olmalıdır.

2-Vergi: Vergi dairesi-e tebligat şifresinin ve vergi levhasının alınması

3-İmza Sirküleri/Beyanname Çıkarılması: Noterde çıkarılmakta olup mali müşavirlik firmasına vekâlet verilerek de yapılabilir.

4-Banka Hesaplarının Açılması ve İnternet Bankacılığı Şifresinin Alınması: Banka hesabı açılırken vergi levhası, ticaret sicil gazetesi ve imza sirküleri götürülmelidir. Şahıs firması açılacaksa ve bankada hesabı varsa yeni bir hesap açtırmaya gerek yoktur.

5-Fatura Bastırma: Fatura veya e-fatura kesilecekse başvuru yapılması gerekir. Kâğıt fatura kullanacak olanların kaşe bastırması gerekmektedir. Matbaaya kâğıt fatura bastırılırken vergi levhası yoklama fişinin isteneceği unutulmamalıdır.

6-Sabit Dosya Oluşturulması: Sabit dosya oluşturulması için ticaret sicil gazetesi, marka tescil ve patent, imza sirküleri, logo, kurumsal kimlik-kimli belgeleri istenmektedir.

7-Sözleşme Dosyasının Oluşturulması: Hizmet verilecek firmayla yapılan sözleşme, kira sözleşmesi, avukat veya mali müşavirlik firması ile yapılan sözleşmeler ve varsa araç kiralama sözleşmesi gibi tüm sözleşmeler ayrı bir dosyada toplanır.

8-Muhasebe Dosyasının Oluşturulması: Gelir-gider faturaları ve banka ekstreleri gibi belgelerin tutulduğu dosyadır. Gider faturalarının en az 5 yıl saklanması gerektiği unutulmamalıdır.

9-Mali Müşavirlik Firması İçin Evrak Hazırlama: Mali müşavirlik firmasının istediği belge ve evraklar hazırlanmalı ve talep edildiğinde mali müşavirlik firmasına ulaştırılmalıdır. Belgeler dosya paylaşımı veya mail yolu ile ulaştırılabilir.

Özellikle vergi konusu ihmal edilmemeli, son ana bırakılmamalıdır.

Yazılım Şirketi Kurmak Ne Kadar?

Yazılım şirketi kurulurken noter, vergi dairesi, fatura, matbaa fatura, e-fatura ve muhasebe programı gibi kalemler yazılım şirketi kurma maliyeti kapsamındadır.

Yazılımcı Kendi Şirketini Kurabilir mi?

Yazılımcı birey kendi şirketini kurabilir. Planlanan işin büyüklüğü ve özelliğine göre şahıs şirketi veya sermaye şirketi kurulmaktadır. Mali müşavirle çalışanlar süreci çok daha rahat ve eksiksiz bir şekilde en kısa sürede tamamlayıp şirketini açmaktadır.

Yazılım Şirketi Kurmak İçin Diploma Gerekli mi?

Yazılım şirketi açmak için diploma gerekli mi sorusu en çok merak edilen konulardan biridir. Yazılım şirketi açmak için herhangi bir meslek veya diploma zorunluluğu yoktur.

Yurtdışında Yazılım Şirketi Kurmak

Dünyaya açılmak ve yurtdışında yazılım şirketi kurarak hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyenlerin takip etmesi gereken adımlar ve sahip olacağı avantajları önceden bilmesi son derece önemlidir.

Yurtdışında yazılım şirketi kurmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında Singapur yer alıyor. Singapur’da online şirket açma işlemi sadece 3 gün sürüyor. Vergi avantajı ile popüler olan ülkede sermaye kazanç vergisi de bulunmuyor. İsviçre, İrlanda, İsveç, Endonezya, İtalya, ABD, Norveç, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Hong Kong, Danimarka, Estonya ve Birleşik Arap Emirlikleri de avantajlı ülkeler olarak yazılım şirketi kurmak isteyenler tarafından tercih ediliyor.

Yurtdışında yazılım şirketi kurmanın avantajları şunlardır;

  • Şirket kurma prosedürlerinin hemen hepsi internet üzerinden yapılmaktadır
  • 15 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6322 sayılı kanunla 15.6.2012 tarihinden sonra vergi yönünden avantajlı hale gelmiştir
  • Vergi dairesi, noter ve ticaret dairesi gibi konularla ilgili işlemler yoktur
  • Şirket lokasyonuna gerek yoktur
  • Dünyaya açılmayı çok daha kolay hale getirir
  • Yabancı iş ortakları ve dünya çapında bağlantılar kolay sağlandığından hedefe ulaşmak daha kolaydır.

Yurtdışında şirket kurmadan önce yerel yasal düzenlemeler, ülke hukuk kuralları, vergi kanunları ve Pazar analizi gibi konuların titizlikle irdelenmesi ve bilgi alınması son derece önemlidir. Yazılım şirketi mükellefle Limited veya Anonim şirket olarak kurulabilir. Bu nedenlerle yazılım şirketi kurmak için hangi ülkenin daha uygun olabileceği ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak uzman danışman veya mali müşavirle çalışılması başarılı bir süreç için önerilmektedir.