Muhasebe, vergi, bordro ve finansal rapor gibi mali süreçleri takip eden muhasebe ve mali müşavirlik hizmeti, şirket yönetiminin verimli ve doğru bir şekilde olması için alınan bir hizmettir. Finansal ve operasyonel hedeflere ulaşmada son derece önemli olup işletmelere rekabet gücü kazandırır. İşletmeler, finansal rapor ve mali süreç takibini muhasebe ve mali müşavirlik hizmeti alarak uzmanlarına bırakmakta, böylece tamamen kendi faaliyetlerine odaklanarak hedeflerine ulaşmak için şirketlerini daha verimli ve doğru şekilde yönetmektedir.
Muhasebe ve mali müşavirlik kapsamında verilen hizmetler şunlardır;
- Muhasebe kaydı tutulması
- Kayıtların yasal defterlere aktarılması
- Gerçek ve tüzel kişiler için vergi danışmanlığı
- Vergi beyannameleri hazırlama
- E-fatura ve e-defter benzeri uygulamalarda destek olma
- SGK ve İş Kanunu danışmanlık hizmeti
- KDV iadelerinin takibi ve hazırlanması
Mali Müşavir Nedir?
İşletmenin mali durumunun kontrol edilmesi mali planlama ve vergi avantajlarından faydalanma gibi birçok konuda yardımcı olan mali müşavir, işletmenin büyümesini destekleyen ve işletmeciyi doğru şekilde yönlendiren biridir. Müşavirlerin tasdik yetkisi vardır.
Mali müşavir seçiminde deneyim ve güven en önemli konudur. İşletme finansal bilgilerinin gizli tutulması ve veri güvenliğinin sağlanması için güvenilir mali müşavirlerle çalışmak önemlidir. Eğitim durumu, referans ve uzmanlık alanı da mali müşavir seçiminde dikkat edilmesi gereken konulardır.
Mali Müşavirlik Hizmetleri
- Gelir-gider durumunu yansıtan muhasebe defterinin tutulması
- Vergi iadelerinin hazırlanması
- Bordro yönetimi
- Hesap bilgilerinin analiz edilmesi
- Hesap planı ve iş hedeflerinin analiz edilmesi
- Finansal güvenliğin sağlanması
- Yasa ve yönetmeliğe uygun şekilde mali kayıtların tutulması ve düzenlenmesi
- Vergi planlama hizmetinin yasalara uygun şekilde verilmesi
- Adres ve faaliyet değişikliğinin yapılması
- SGK ve diğer özel kurumlarla arasındaki ilişkilerin sağlıklı yürümesinin sağlanması
- Finansal tablolar, bütçe, iş planı ve raporların derlenip anlaşılır şekilde sunulması.
Muhasebeci Nedir?
Bireysel ve kurumsal müşterilerinin mali durumunu takip eden ve raporlar hazırlayıp vergi beyannamesi dolduran kişilerdir. Muhasebecilerin tasdik yetkisi yoktur. Anlaşmalı oldukları resmi kurum ve/ veya özel işletmelerin gelir-gider durumlarının kaydını yaparlar. SGK süreçlerini takip eder, firma bünyesinde mali danışmanlık hizmeti verirler.
Muhasebeci seçiminde muhasebe programlarına, Word, Excel ve ofis programlarına hâkim, muhasebe alanında eğitimli, muhasebe ekipmanlarını kullanabilen, takım çalışmasına yatkın, kurumsal yazışma dili olan ve verilen işleri zamanında ve eksiksiz yapabilen muhasebecilerin seçilmesi son derece önemlidir.
Muhasebe İşlemleri
- Defter tutma
- Şirket kuruluşu ve tasfiye işlemleri
- Bordrolama ve SGK işlemleri
- Mali tablo analizi / yönetimi
- Mükellef beyannamesi hazırlama
Alış-satış faturaları, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişleri, müstahsil makbuz, günlük Z raporları, günlük kredi kart raporları, ödeme makbuzları, tahsilât makbuzları, dekontlar, banka ekstreleri, aylık mali hafıza raporu, alınan-verilen çeklerin listesi ya da fotokopileri, banka kredi bilgileri ve ödeme planları, çalışanların iş görmezlik raporları muhasebe kapsamındaki konulardır.
Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri
Şirket kurma sürecinin başlangıcından itibaren alınmaya başlanan muhasebe ve mali müşavirlik hizmeti, işletmelerin geleceğe hazırlanmasında ve hedeflerine ulaşmasında en büyük destekçilerdir. Giderek artan iş rekabetin yaşandığı günümüz iş dünyasında mali kriz ve belirsizlikler işletmeler için büyük riskleri de beraberinde getirir. Yasal mevzuatların sürekli değişmesi, mali iş süreçlerinin doğru ve verimli şekilde yönetilmesini zorlaştırmakta, muhasebe ve mali müşavirlik hizmeti alanlar bu süreci en az hasarla veya hasarsız atlatmaktadır. Muhasebe ve mali müşavirlik hizmetini deneyimli ve güvenilir kişilerden almak işi profesyonel firmalara bırakmak işletmelerin üzerinden büyük bir yükün kalkması demektir. Bu hizmeti deneyimli muhasebe ve mali müşavirlerden alanlar iş geliştirme fırsatlarını çok daha kolay tespit etmekte, rakiplerine karşı stratejiler geliştirerek rekabet gücü arttırmaktadır.
Mükelleflerinin vergi ve muhasebe fonksiyonlarını takip ederek onların geleceğe çok daha güçlü hazırlanmasında büyük destek olan muhasebe ve mali müşavirlik, teknoloji destekli muhasebeyi ve vergi süreç tasarlanmasını kapsayan önemli bir hizmettir. Muhasebe ve mali müşavirlik hizmeti deneyimli bir danışmanlık firmasından alınmalı, işletmeye özel çözümler üreten profesyonel muhasebeci ve mali müşavirlerle çalışılmalıdır.
Muhasebeci ve Mali Müşavir Ortak Özellikleri
Eğitim ve Tecrübe: Mali müşavir ve muhasebeciler finans, muhasebe ve vergi hususunda sağlam temeli bir eğitim ve deneyim sahibidir. Mali müşavir olmak için mali müşavirlik sınavını geçmek ve TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası)’a kaydolmak gerekir.
Finansal Bilgi & Analiz Becerisi: Finansal tablo okuma, yorumlama ve analiz etmede her iki meslek de güçlü becerilere sahiptir. Bu becerileri sayesinde hizmet verdiği işletmelerin, bireysel ve kurumsal müşterilerinin mali durumlarını değerlendirerek bütçelerini hazırlar ve geleceğe yönelik finansal karar almalarında önemli rol oynarlar.
Vergi Mevzuatına Hâkimlik: Türk vergi mevzuatına hâkim olmak ve mevzuata uygun işlem yapmak muhasebeci ve mali müşavirlerin ortak özelliğidir. Vergi beyannamelerinin hazırlanması, vergi ödemelerinin takip edilmesi ve vergi denetimlerine karşı hazırlık yapılması muhasebeci ve mali müşavirlerin görevleridir.
İletişim ve Sunum Becerisi: Finansal bilgilerin müşterilerin anlayabileceği şekilde açık ve net olması ve anlaşılır şekilde sunulması etkili bir iletişim için önemlidir. Muhasebeci ve mali müşavirde her iki özellik de bulunmalıdır.
Analitik Düşünme ve Problem Çözme Becerisi: Karşılaşılan finansal sorunların çözümünde yetenekli olan muhasebeci ve mali müşavir, finansal riskleri yönetebilen ve analitik düşünme yeteneği ile finansal problemlere çözüm getirebilen çalışanlardır.
Etik Kurallara Uygunluk ve Ahlaki Sorumluluk: Mali müşavir ve muhasebeciler müşterilerinin bilgilerini gizli tutmak, korumak ve mesleki etik kurallara uymak zorundadır. Her iki meslek grubundan da beklenen şeffaflık, dürüstlük ve hesap verilebilirliktir.
Mali müşavir ve muhasebeciler alanında uzmanlaşmış olup bireysel ve kurumsal müşterilerinin mali durumlarını yönetmede en büyük destekçilerdir. İşletmelerin finansal başarı kazanmasında önemli rol oynamakta, vergi ve muhasebe stratejilerinin ticari hedeflere uyumlu hale gelmesini sağlayarak işletmelere değer katmaktadır.
Muhasebeci ve Mali Müşavire Çalışmanın Avantajları
- İşletmenin hedefine ulaşmasında destek olur
- Muhasebe, vergi, e-fatura, e-defter, KDV v.b işlerin profesyonel eller tarafından yürütülmesi sağlanır
- İşletmelere rekabet gücü kazandırır
- İşletmelerin tamamen kendi faaliyetlerine odaklanması sağlanır
- Şirketlerin verimli ve doğru şekilde yönetilmesinde etkilidir
- Geleceğe hazırlanmada yol göstericidir
- Mali kriz ve belirsizliklerin sorunsuz atlatılmasını sağlar
- Vergi ödemeleri ve denetimlerde sorunsuz bir süreç yaşanır
- İşletmenin iş yükü azalır
- Kâr oranını attırmada önemli rol oynar
- İşletmelerin yasal sürece uygun şekilde varlığını sürdürmesine yardımcı olur
- Şirket kazancını, yatırımlarını ve tasarruflarını en üst seviyeye çıkarır
- Kurumsal kimliğe katkı sağlar
- İşletmenin devamlılığı, ilerlemesi ve gelişmesinde sunduğu katkılarla fark yaratır.
İşletmelerin devletle ve diğer kurumlarla arasında bir köprü vazifesi göre muhasebeci ve mali müşavir, profesyonel bir çözüm ortağı olarak bireysel ve kurumsal müşterilerinin yanındadır. Muhasebe ve mali müşavirlik hizmetinin kurumsa bir firmadan alınması son derece önemlidir. Muhasebeci ve mali müşavir istenen niteliklere sahip olmalı, işletmeye sağladığı katkılarla fark yaratmalıdır.