Üretim yapan işletmelerin hedefi giderek büyümek, hedef müşteri kitlesini yakalamak ve yurtdışına açılarak satışlarını sınır ötesine taşımaktır. Özellikle yeni ürünler geliştirmede ve hedeflere ulaşmada devlet desteleri çok önemlidir. Günümüzde birçok firma hibe ve teşviklerle işlerini büyütmekte, marka bilinirliğini sınır ötesine taşıyarak hedefine ulaşmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de esnaf ve işletmecilere ciddi oranlarda destekler vardır.

Hibe ve Teşvik Danışmanlığı Nedir?

Hibe ve teşviklerden faydalanmak isteyenlere yardımcı olmak amacı ile verilen hibe ve teşvik danışmanlığı hizmeti, yeni pazarlara açılmak ve işini büyütmek isteyenlerin aldığı bir danışmanlık hizmetidir.

Hibe ve teşvik danışmanlığı kapsamında yer alan hizmetler şunlardır;

  • KOSGEB desteği, başvurusu ve takibi
  • KGF (Kredi Garanti Fonu) işlemleri
  • Yatırım teşvik işlemleri
  • SGK ve İş-Kur teşvikleri
  • İthalat-ihracat teşvikleri
  • KKYDP Tarım alanında verilen teşvikler
  • Maliye Bakanlığı teşvikleri ve istisnaları

KOSGEB Destekleri Danışmanlık

KOSGEB 1990 yılında kurulmuş ve 2009 yılına kadar KOBİ’lere destek vermiştir. 2009 yılında KOSGEB yönetmeliğinde değişiklik yapılmış ve sadece imalat sektörü değil ticaret, bilişim ve hizmet sektörlerindeki KOBİ’leri de kapsayacak şekilde hizmet alanı genişletilmiştir. KOSGEB 2009 yılından sonra KOBİ’lerden sorumlu bir ulusal kuruluş hale gelmiştir.

KOSGEB’in desteklediği sektörlerde hizmet sunacak olan, işletmelerini geliştirmek isteyen girişimcilere KOSGEB destek olmaktadır. Günümüzde KOSGEB desteğini 375.000 TL’den 2 milyona çıkartmış, iş kurma desteği ve iş geliştirme desteği ile ekonomiye önemli ölçüde katkıda bulunmaya başlamıştır. Hibe ve teşvik desteklerinden faydalanmak isteyenler danışmanlık hizmeti almakta, KOSGEB desteğinden sorunsuz faydalanmaktadır.

KOSGEB desteğinden faydalanabilmek için aşağıdaki adımlar takip edilmektedir. Bunlar;

  • Proje fikri geliştirme
  • Uygun fonun tespiti
  • Projenin ilgili kuruma iletilmesi
  • Proje sözleşme aşaması
  • Projenin yürütülmesi
  • Gerekli raporlama, araştırma ve çalışmaların yapılması

KGF (Kredi Garanti Fonu) Destek Danışmanlığı

KGF, teminat yetersizliği olan ve bu nedenle kredi almakta zorlanan KOBİ ve KOBİ dışındaki işletmelere kefil olarak finansmana erişmesini sağlamaktadır. KOBİ vasfında olan esnaflar, çiftçiler, serbest meslek sahipleri ve kooperatif benzeri ticari işletmeler kredi garanti fonu desteğinden faydalanabilir. İflas veya tasfiye aşamasında olanlar, vergi veya SGK borcu nedeni ile takipte olanlar ve bankaların takibinde olanlar KGF’den faydalanamaz.

Yatırım Teşvik İşlemleri

Yatırım teşvik sistemi, 16.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar"ın 01.01.2012 yılında geçerli sayılması ile yürürlüğe girilmiştir. Yatırım yeri tahsisinden vergi indirimine, günlük vergi muafiyetinden KDV istisnası- iadesi ve sigorta desteğine kadar birçok konuyu kapsar.

Hibe ve Teşvik Süreci

Hibe teşvik süreci uzun bir yol olup hibe ve teşvikten faydalanmak isteyen işletmelerin danışmanlık firmalarından destek almaları sürecin kolaylaşmasını sağlar. Hibe ve teşvik programları yanında pazarlama faaliyetlerini de işletmelerle birlikte yürüten danışmanlık firmaları, sürece hâkim ve alanında uzman personellerle çalışan firmalardır.

Hibe almak isteyen kişi veya kuruluş ilk olarak proje teklifi hazırlar. Sonrasında fon kaynağını sağlayacağı kuruma projesini sunarak projenin onaylanmasını bekler. Sözleşme şartları ve eklerine uygun hazırlanıp sunulan proje başarılı bulunursa hibe almaya hak kazanır. Hibe sağlayacak firma ile hibe tutarı belirlendikten sonra sözleşme imzalanır. Hibe fonunun doğru kullanılması son derece önemlidir. Hibeden faydalanan tarafın rapor, beyan ve talep formu kontrol edilmektedir. Hibe verildikten sona izleme ve denetim faaliyetleri devam eder.

Hibe Sözleşme Süreci

Belirli bir amaç için verilen ve bir bağış olmayan hibe işletmelerin faaliyetlerine destek olan bir finansmandır. Hibe sözleşme süreci şu şekildedir;

  • Hibe dokümanlarının hazırlanması
  • Proje teklifinin hazırlanıp sunulması
  • Proje değerlendirme ve tekliflerin seçimi
  • Sözleşmelerin taraflarca imzalanması
  • Uygulama
  • Projenin tamamlanması ve değerlendirilmesi

Uygun maliyetleri kapsayan hibe, faydalana kişi veya işletme tarafından yönetilen projenin faaliyete geçirilmesinde kullanılmak amacı ile verilir. Hibe sözleşmesinde harcamaların uygunluğu, ödemeler ve muhasebe gibi dokümanlar yer alır. Hiçbir bölüm ve bölümlerdeki metinler yazılı bir anlaşma olmaksızın değiştirilemez. Uygulama sözleşme tarihi ne ise o zaman başlar. Sözleşmede faaliyetin yani projenin tanımı yapılmakta, böylece projenin tanımında olduğu gibi gerçekleştirileceğine dair taahhüt verilmiş olmaktadır.

Sözleşme imzalandıktan sonra kaynaklar harekete geçirilerek izleme ve değerlendirmeler yapılır. Uygulamada faaliyet planı takip edilmekte, proje gelişimi izlenmektedir. Raporlama ve tüm aşamaların görünürlük kuralına uygun olması son derece önemlidir.

Hibe ve Teşvik Danışmanlığı Hizmeti

Küçük-büyük her işletmenin yatırım ve danışmanlık için aldığı bir hizmet olan hibe ve teşvik danışmanlığı hizmeti, müşterilerin faaliyet gösterdiği sektörler hakkında bilgi sahibi olan ve firma ihtiyaçlarını anlayıp müşteriye özel hizmetler sunan danışmanlık firmalarının verdiği bir hizmettir.

Bir ülkenin ekonomik olarak diğer ülkelerle rekabet edebilir hale gelmesi, faaliyette olan işletmelerinin inovasyona yönelerek yeni ürünler ortaya çıkarabilmesi ve ihracat yapabilmesi ile doğru orantılıdır. İhracatı hedefleyen ve bu doğrultuda faaliyetlerde bulunan işletmeleri desteklemek ve ihtiyacı olan hibe ve teşvikleri alabilmeleri için hibe ve teşvik danışmanlığı hizmeti sunulmaktadır. Devlet desteklerinin ciddi oranlarda sunulduğu günümüzde esnaf ve işletmeler sorunsuz bir şekilde danışmanlık hizmeti alarak hibe ve desteklerden faydalanabilmektedir.

Bireyler, kuruluşlar ve şirketler için finans desteği sağlamak amacı ile hizmet sunan hibe ve teşvik danışmanlığı hizmeti ile girişimciler teşvik ve hibelerden en iyi şekilde faydalanmaktadır. Hibe ve teşvik danışmanlık hizmeti alanlar karmaşık süreçleri danışmanlık firması ile sorunsuz geçirmekte ve ihtiyacı olan hibe ve destekleri en kolay şekilde elde etmektedir.

Devletin sunduğu finansal kaynakları kullanmak isteyenlerin yanında olan hibe ve teşvik danışmanlık firmaları, işletmelerin büyümesini ve gelişmesini destekleyen finans kaynaklarına ulaşmada en büyük destekçidir. Başvuru sürecinde müşterilerini yönlendirerek başvuru dosyasını oluşturmada yardımcı olur. Bütçeleme de önemli bir konudur. Hibe ve teşvik danışmanlığı uzmanları işletmelerin bütçe belirlemesinde yardımcı olmakta, devlet tarafından sunulan fırsatlardan en etkili şekilde faydalanmasını sağlamaktadır.

Yatırım Teşvik Danışmanlığı

Devlet, yatırım hacmini arttırmak ve büyümek isteyen işletmelere destek olmak amacı ile yatırım cinsine göre değişen oranlarda verdiği destek kapsamını genişletmiştir. Genel teşvik, bölgesel teşvik, büyük ölçekli yatırım teşviki ve stratejik yatırım teşviki uygulamaları olarak verilen destek kapsamı 4 başlıkta toplanmıştır.

Destek unsurları; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hisse desteği, gelir vergisi stopaj desteği, sigorta prim desteği, faiz desteği, KDV iadesi ve yatırım yeri tahsisidir. Hibe ve teşvik danışmanlığı yapan firmalar, farkı destek programlarında işletmelerin uygunluğunu kontrol etmekte ve süreci onlarla birlikte yöneterek işletmelerin ihtiyacı olan hibe ve teşviklerden faydalanmasını sağlamaktadır.

Hibe ve teşviklerden faydalanmak ve yatırım teşvik danışmanlığı ile süreci sorunsuz bir şekilde atlatmak isteyenler hibe ve teşvik danışmanlığı hizmetinden faydalanmayı tercih etmektedir. Sürecin usulüne uygun şekilde yürütülmesi için profesyonel bir destek almak son derece önemlidir. Finansmana erişim sürecine dokunan ve her adımda girişimcilerin yanında olan hibe ve teşvik danışmanları, katma değer sağlayan hizmetleri ile işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına destek olan alanında uzman kişilerdir.